"Чистка тексту у word", поради з корректури від Тимура Литовченка.

Автор оригінальної статті - відомий український письменник Тимур Литовченко.

Тимур Литовченко

Колись давно, років приблизно десять тому я зустріла цей матеріал на одному із сайтів, яких вже не існує, де п.Тимур його опублікував. Для свого блогу я переклала ці поради українською.

Власне, я багато чому навчилася у роботі з word і текстами завдяки цій статті. Також у мережі наявно доволі мало інформації з корректури. Маю надію, вам цей матеріал допоможе так само, як і мені.
Як професійний журналіст із 15-річним стажем (у даному випадку не кажу про себе письменника), стверджую на 200%, що текст важливо вичистити не тільки від “ашипок і очепаток”, але й від всіляких “некорректностей”: тоді й читати його легше та приємніше, й обсяг тексту вираховується більш достовірно. Тим більш, у word-i це доволі легко зробити завдяки глобальній контекстній заміні (у меню “Правка” обираємо “Замінити” й тиснем кнопку “Замінити все”). Надаю нижче схему “корректорської чистки”, яку власне я застосовую до БУДЬ-ЯКОГО тексту, которий потрапляє до мне у руки, перед початком роботи:

1. “табуляція” “пробіл”;
2. “нерозривний пробіл” “пробіл”;
3. “пробіл” + “пробіл” “пробіл” (“замінити все”, доки кількість замін не стане рівним “0″);
4. “абзац” + “пробіл” “абзац”;
5. “пробіл” + “абзац” “абзац”;
(На цих 5-ти операціях ми видаляємо з тексту АБСОЛЮТНО ВСІ зайві пробіли/проміжки, що дозволяють іноді докорінно перерахувати обсяг тексту. У моей практиці був майже анекдотичний випадок, коли вичистивши зайві проміжки з надісланої мені статті, я виявив те, що текст “зхуд”… аж на 70%!!! На компьютері журналіста була, вочевидь, дуже стара клавіатура, у якій залипала клавіша пробілу…)

6. “м'який перенос” замінюємо “ні на що” (тобто, у графі “Замінити на” не повинно бути НІЧОГО), (перевірити можна виділенням - прим.пер.);
7. “розрив строки” замінюємо “ні на що”;
(Часом після останньої операції всі абзаци зливаються – будьте уважні, тут доводиться відміняти останню операцію й перерозставляти абзаци… Однак це окрема сумна тема, які контекстні заміни приміняти у даному випадку.)

8. “дефіс” + “пробіл” “довге тире” + “пробіл”;
9. “пробіл” + “дефіс” “пробіл” + “довге тире”;
10. “коротке тире” “довге тире”;
(Таким чином ми приводимо ВСІ тире до единої норми – “довге тире”, маючи слабкий зір, його я люблю більше “короткого тире” з-за бІльшої відмінності від дефісу, але хто любить більш “коротке тире”, може призводити все до нього.)


11. “лапки” “лапки”;
12. “апостроф” “апостроф”;
(При цьому ВСІ лапки типу “прямих лапок” змінюються на лапки типу “ялинка”, а “прямий апостроф” – на “апостроф-кома”. Якщо маються лапки й апострофи інших типів, із ними можна поборотися інакше… Але то вже складніше, аж до ручного пошуку.)

13. “крапка” + “крапка” + “крапка” “три крапки” (набирається як CTRL + ALT + “крапка”);
14. “крапка” + “крапка” “крапка”;
15. “три крапки” + “крапка” “три крапки”;
(Прибрали зайві крапки, а три крапки з трьох окремих крапок звели до єдиного знаку.)

16. “пробіл” + “крапка” “крапка”;
17. “пробіл” + “кома” “кома”;
18. “пробіл” + “крапка з комою” “крапка з комою”;
19. “пробвл” + “знак оклику” “знак оклику”;
20. “пробіл” + “знак питання” “знак питання”;
21. “дужка, яка відкриває” + “пробіл” “дужка, яка відкриває”;
22. “пробел” + “дужка, яка зачиняє” “дужка, яка зачиняє”.

Ось тут уже можна видохнути: “Фффууууффф!!!” – бо залишилась абсолютна дрібничка: перевірити абзаци на автоформатування.

Якщо діалоги зроблені “маркірованим списком”, а відцифровані абзаци – “нумерованим списком”, можна (уже вголос!) добряче лайнути автора текста і, вимкнувши автомаркування, вбити на початки абзаців або нормальні тире, або нормальні числа.


П.м.: Надалі я публікуватиму тут статті й поради від різних авторів. завжди на початку буде посилання на автора або джерело, якщо контактів автора не знайду. Роблячи переклад українською я жодним чином не претендую на якісь права і роблю це виключно для того, аби у блозі не було російськомовного контенту. Якщо помітили якісь помилки, або маєте претензії до самої публікації - пишіть. Готова до спілкування, обговорення і співпраці.

Коментарі

Дописати коментар

Популярні публікації